Dit kun je doen om je energiekosten naar beneden te krijgen

Ditkunjedoenomjeenergiekostennaarbenedentekrijgen

De afgelopen jaren zijn de energiekosten enorm hard gestegen. Dat kan in sommige gevallen hoge kosten met zich meebrengen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je energiekosten te verlagen. In dit artikel lees je daar meer over.

Vergelijk energiecontracten

Loopt je energiecontract binnenkort af? Begin dan op tijd met het zoeken naar energie aanbiedingen. Dit kan een hoop geld besparen. Houd ook de looptijd in de gaten. Een vast energiecontract is een overeenkomst voor een bepaalde tijd. Tijdens de looptijd betaal je een vaste prijs voor gas en elektra. Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Je betaalt variabele energietarieven. Dat betekent dat de energietarieven kunnen wijzigen. Normaal gesproken wijzigen de variabele tarieven twee keer per jaar.

Zet je verwarming lager

Een van de dingen die enorm kan helpen om je energiekosten in de hand te houden is door je verwarming lager te zetten. Heb je een slimme thermostaat? Programmeer hem zo dat de verwarming of airconditioning minder actief is wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt. Je zult al snel een verschil merken op je energierekening. Zorg daarnaast voor regelmatig onderhoud aan je verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). Schone filters en goed onderhoud zorgen voor een efficiëntere werking. Verwarm ook alleen de ruimtes waar je bent, bijvoorbeeld de woonkamer en de keuken. Zet de verwarming op de slaapkamers uit.

Goede isolering

Investeer in goede isolatie voor je huis. Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen en de koelte in de zomer, waardoor je energieverbruik daalt. Bij isolering kun je denken aan het isoleren van je spouwmuren of het isoleren van je dak. Overweeg ook het plaatsen van ramen en deuren met dubbel glas, mochten je ramen en deuren hier nog niet over beschikking. Goede isolatie voorkomt warmteverlies in de winter en warmte toename in de zomer.

Energiezuinige verlichting

Vervang alle gloeilampen in je huis door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken veel minder energie en gaan daarnaast een stuk langer mee. Laat je lampen ook niet onnodig aan staan. Controleer in iedere kamer of je er alle lampen uit hebt gedaan.

Niet te heet wassen

Was je op een lagere temperatuur dan is het energieverbruik van je wasmachine lager. Met een was op 30 graden verbruik je de helft minder energie dan met een was op 40 graden. Wil je energie besparen? Zet de temperatuur van je wasmachine dan wat vaker op 30 graden. 

Douche niet langer dan 5 minuten

Ook door korter te douchen kun je veel geld besparen. Om te douchen heb je namelijk warm water, dus gas nodig. Door 5 minuten te douchen kun je veel besparen op gas. Koop ook een waterbesparende douchekop. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook water.

Investeer in zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen kun je besparen op je energierekening. Je wekt immers je eigen energie op die wordt omgezet in elektra met behulp van de zon. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan een duurzame leefomgeving en gaat de waarde van je woning omhoog, doordat je energielabel met een aantal stappen omhoog gaat.

Zet je apparaten uit

Een elektronisch apparaat blijft energie gebruiken in stand-by modus. Zet alle apparaten met een stand-by lampje zoals je televisie daarom uit. Ook een telefoonlader die in het stopcontact zit zonder dat er een telefoon mee verbonden is, blijft stroom gebruiken. Haal hem daarom uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. Vind je dit onhandig? Gebruik dan een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakel je in een keer voor meerdere apparaten de stroom uit.

Spleten en kieren dichten

Als het tocht in huis kun je het idee hebben dat het niet warm wordt in huis en daarom je verwarming een graadje hoger zetten. Beter kun je alle spleten en kieren in je huis afdichten. Dit kun je doen met tochtstrips bij de ramen en deuren. Hierdoor blijft de warmte beter in je huis hangen en verbruik je minder energie.

Gebruik energiezuinige apparatuur

Schaf je huishoudelijke apparatuur aan, let dan op het energielabel. Kies voor een apparaat met een A+++ label. Deze zuinige apparaten zijn meestal duurder dan de minder zuinige apparaten, maar verbruiken een stuk minder. Dat zie je later terug op je energierekening.

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!