Hoe kies je een goede vakman en bespaart u op de kosten?

Hoekiesjeeengoedevakmanenbespaartuopdekosten

Oudere woningen kunnen altijd wel wat klus- en reparatiewerk gebruiken!

Woon je in de Randstad, in steden als Amsterdam en Rotterdam? Dan is de kans aanwezig dat je in een wat oudere woning woont die op zijn tijd wel wat renovatie en kluswerk kan gebruiken. Als er als huiseigenaar iets is dat u niet wilt, is het wel een krakkemikkige, slecht onderhouden woning. Maar wat nu als u zelf niet zo handig bent, twee linkerhanden hebt of geen tijd hebt om zelf aan het klussen te slaan? In dat soort gevallen is het aan te raden om een vakman of goede klusjesman in te schakelen om het verbouwings- of reparatieproject voor je uit te voeren. Dan weet je in elk geval zeker dat het project goed uitgevoerd wordt en je er met jouw verbouwing jarenlang tegenaan kunt! Maar hoe vind je precies een geschikte klusjesman of vakman voor jouw verbouwing of klus? Waar moet je zoal op letten? 

Zoeken en vergelijken via internet

Het zoeken van een geschikte vakman via internet is een effectieve manier om een voordelige en vakbekwame klusser te vinden. Via websites als Zoofy vind je snel een loodgieter in Amsterdam, een loodgieter in Rotterdam of klussers voor andere projecten. Het mooie van sites als Zoofy.nl (geeft gelijk al een prijs), Werkspot.nl of homedeal.nl dat je online meerdere offertes kunt opvragen voor jouw verbouwing en dan kunt kiezen voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door kritisch offertes te vergelijken kun je veel geld uitsparen. Vraag hierbij minimaal drie offertes op om een goede vergelijking te kunnen maken. 

Let op lidmaatschap branchevereniging

Als je een vakman zoekt voor een eigen project, is het belangrijk om te controleren of de betreffende schilder, klusser, loodgieter of electricien bij een branchevereniging is aangesloten. Bedrijven en zzp-klussers die lid zijn van een branchevereniging hebben doorgaans betere algemene voorwaarden en zijn betrouwbaarder dan klussenbedrijven en ondernemers die geen lid zijn van een branchevereniging. Uiteindelijk spar je met de keuze voor een professionele vakman geld uit. Een klus moet perfect uitgevoerd worden, zodat later lekkages, schade of ander ongemak niet voorkomt. En, als deze onverhoopt wél voorkomen, dan is het fijn als er een garantietermijn is of gratis reparatie. Bekende voorbeelden van betrouwbare brancheverenigingen zijn Vlok voor klussenbedrijven, de branchevereniging OnderhoudNLGarantie voor schilders, glasbedrijven en behangers en Techniek Nederland voor loodgieter en elektriciens.

Kijk in je omgeving voor een vakman

Een andere optie om een goede en voordelige vakman te vinden, is bij de bedrijven langs te gaan in jouw omgeving. Kijk in de telefoongids en op internet welke lokale bouwbedrijven, techniekbedrijven en vakmannen in de regio actief zijn. Controleer online en via bekenden of het betreffende bedrijf goede reviews heeft en betrouwbaar is. En vraag bij minstens drie bedrijven offertes op, die je op vaste punten onderling goed moet vergelijken om zo voordelig mogelijk uit te zijn. 

Aandachtspunten bij vergelijken van offertes

Bij het opvragen van meerdere offertes moet je als consument een aantal zaken goed in het oog houden. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het vergelijken van offertes voor verbouwingen?

  • Zorg bij de offerteaanvraag dat je de werkzaamheden opsplitst. Bijvoorbeeld: als je een nieuwe keuken wil laten inbouwen, vraag dan naar de gespecificeerde kosten per handeling: a) Kosten van de sloop en afvoer van de oude keuken b) Materiaalkosten van de nieuwe keuken c) Arbeidskosten van het plaatsen en installeren van de nieuwe keuken. Hierdoor heb je niet alleen een scherp zicht op de totaalkosten, maar kun je offertes onderling ook goed vergelijken!
  • Wees expliciet over eventuele meerkosten. Om te voorkomen dat het project in de kosten gaat lopen, is het slim om geen uurtarief af te spreken, maar en vast bedrag voor het totale project. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en loopt de verbouwing of klus niet (onnodig) extra in de papieren.
  • Controleer of de offerte een bedrag inclusief btw is, of niet. En welk percentage btw er wordt gerekend, namelijk 9 of 21 procent.
  • Als er in de offerte een 'prijs in regie' staat, moet je oppassen. Dan kan er achteraf nog geld in rekening worden gebracht voor extra gemaakte uren of extra benodigde materialen.
  • Ten slotte: lees de algemene voorwaarden goed door, zeker de kleine lettertjes!

Succes met jouw klus! 

Als je bovenstaande aandachtspunten in het vizier houdt, ga je zonder twijfel de voor jou perfecte klusjesman vinden. Alvast veel succes toegewenst en bovenal: geniet van het uiteindelijke resultaat van jouw bouwproject of klus!


Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!