Responsive Design is een must

ResponsiveDesigniseenmust

Het is inmiddels alom bekend dat steeds meer gebruik van internet op een mobiel of tablet plaats vindt, in plaats van op een apparaat met een groter scherm, zoals een laptop of dektop pc. De laatste cijfers laten ook zien dat ook online shoppen steeds meer op tablets en mobiele telefoons gebeurt. Bij Aldoor is zelfs meer dan de helft van alle gebruikers mobiel (tablet of telefoon). En we zien dat zij zich niet enkel mobiel oriënteren, ze doen daadwerkelijk ook aankopen vanaf hun mobiele apparaat.

Optimale ervaring op elk apparaat

Omdat het gebruik en de bijbehorende aankopen dus steeds meer van desktop formaat naar kleinere schermen verschuift, is het zaak ook op dit kleinere formaat de gebruiker een optimale ervaring te bieden. Als je een website of webapp gaat maken is het dus cruciaal om hier rekening mee te houden. Een aantal zaken die wij hierbij hoog in het vaandel hebben staan zijn:

1. Mobile First.

Begin met een versie voor het kleinste formaat (de telefoon) en werk daarna naar steeds grotere versies tot uiteindelijk de desktop/laptop versie. Dit dwingt je om per versie opnieuw na te denken over de ervaring, in plaats van het blijven bijschaven van de desktop versie totdat het past op een kleiner scherm.

2. Selectief met inhoud en functionaliteit.

Gebruik per formaat alleen de functies en beeldelementen die bruikbaar en noodzakelijk zijn en passen bij de gebruikservaring. Een veel gemaakte fout is dat webbouwers alles van de desktopversie op het kleine scherm van een mobiele telefoon proberen te proppen.

3. Haak aan bij bestaande standaarden

De verschillende formaten waarvoor je verschillende versies van je site gaat maken kun je uiteraard zelf bedenken, maar het is aan te raden om aan te haken bij formaten die ook door veel anderen gebruikt worden. Zo zijn de vier maten (xs, sm, md en lg) van het Twitter Bootstrap ontwerp framework gelieerd aan de maximale breedte van het scherm van de gebruiker. Dit wordt gemeten in pixels. En als je voor al die vier formaten een design op maat maakt, weet je dat je website waarschijnlijk goed bruikbaar zal zijn op verschillende apparaten.

4. Testen, testen, testen

Tegen de tijd dat je denkt dat je design voor alle formaten af is, is het zaak om je website of webapp te gaan testen. Net als dat je als webbouwer je desktopversie in verschillende browsers zou checken (Chrome, Firefox, IE etc.) is het bij reponsive design belangrijk dat je je site gaat checken op alle veel voorkomende formaten en de browsers die daar bij passen. In Google Analytics kun je zien welke devices en besturingssystemen de bezoekers van jouw website gebruiken. Zorg er voor dat je de meest voorkomende daarvan test, met het apparaat zelf, of een emulator in je browser. Dus test het op een iPhone en iPad met iOS, maar ook op een Samsung of Nexus apparaat met Android. Houdt jouw responsive design overal stand?

 

Feedback welkom

Wij proberen bovenstaande principes zo veel mogelijk na te leven en de Aldoor ervaring op alle apparaten te optimaliseren. Maar wij zijn er uiteraard benieuwd naar of jij tevreden bent met de gebruikservaring van Aldoor op apparaat het apparaat dat jij gebruikt. Heb je nog op of aanmerkingen? We horen het graag in de reacties hier beneden.

Edinho

Bouwer, concierge, knutselaar, teamcaptain en oprichter van Aldoor | Tech + Ecommerce + Marketing | van alles wat maar vooral Generalist | Slechte woordgrappen | schrijft vanuit het Aldoor HQ in 's-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!